fredag 10 september 2010

Sommaren bär frukt

Nu närmar sig sommarens fullbordan, frukten mognar på träden och fåglarna sjunger sista sommarvisan i grönskan som snart ändrar färg.
De gnistrande klara stjärnkvällarna tar vid efter augusti månads disiga, varma kvällar och det är skönt att svepa in sig i en värmande kofta när man går ut i trädgården på kvällen.

Persikorna håller på att mogna nu, trädet slänger ner den ena saftiga frukten efter den andra. Solen har fått dem att bli väldigt söta och saften rinner mellan fingrarna när man biter i en sådan frukt. Helt annorlunda än de oftast stenhårda från butiken...

Vindruvorna börjar också bli klara. Först färdig är staketdruvan 'Zilga', som nu är som bäst, söt, blådaggig och saftig.

Även den gulgröna 'Sukribe' börjar mjukna, men det behövs nog någon vecka till innan den når sin fulla mognad och jag kan börja koka vitvinsgelé. Den svartdaggiga 'Beta' får man däremot vänta på några veckor till, sedan blir det också rödvinsgelé till vinterns söndagsstekar!

Sensommarblommande Clematis triternata 'Rubra Marginata' blommar som bäst just nu. Hela gården doftar sött av vanilj när den blommar och bina och fjärilarna bli alldeles yra!
Här klättrar den i appelträdet och minglar med en jätteverbena i passande färg!

Denna rosa, kompakta sort av femfingerblomman har däremot blommat oavbrutet hela sommaren och har fortfarande kämpaglöden kvar!

Ljuva perenna skuggliljan Tricyrtis 'Tojen' blommar också nu och står gärna även soligt!

1 kommentar:

Anns Gröna sa...

Hej Sylvia!
Visst är det en fantastisk tid nu - färgerna och dofterna slår det mesta. Föll som en fura för din vackar bild på verbenan och klematisen, vackert vackert!
Våra persikor blir nog inte så stora, saknade vatten precis när de skulle öka på sin tillväxt i somras. Men vi kommer nog att njuta av dem i allafall.
Ha en skön tid!
Kram
Ann