onsdag 7 januari 2009

Härligt vinterväder


Under nyårs- och trettondagshelger har det varit kanonväder att gå på härliga skogspromenader. Ingen snö, men isen la sig påpassligt just nu, det är ett plus i kanten!
Vi har ju haft flera år på raken då det knappast har funnits några isar att tala om, så trycket var hårt för att få pröva annat än konstisar, de enda säkra så här års.
Isarna på våra havsstränder är inte att lita på ännu på länge. Men isen på mindre tjärnar och småsjöar lyser spegelblank i solen och lockar folk att pröva den, även om det kan vara högst osäkert även där.
Och visst, det är en helt annan upplevelse att få susa fram på en blank tjärnis som det sjunger om än den ofta hårt slitna konstisen. Och vackra omgivningar får man på köpet.
Iskunskapen kanske inte är på topp, vi västsvenskar har knappast någon större isvana. Man får tänka främst på ställen där det är strömt, en tillströmning från en bäck t.ex. Likaså om det finns växtlighet som vass samt s.k. vindbrunnar runt stora stenar. Sådana ställen fryser till sist och är ofta mycket tunna och sköra även sedan de har frusit.
Man får tänka på att ta med isdubbar och torra kläder om olyckan ändå skulle vara framme och man går genom isen. Och att aldrig, aldrig åka ensam, utan man ska vara flera, och inte bara barn, utan även vuxna ska vara med.


Sedan när man har åkt så det räcker och kinderna glöder, kan man passa på och grilla korv och ha det mysigt på de iordningställda grillplatserna som finns vid friluftslederna.

Vi har tagit några härliga bilder från den närbelägna Mustadammen med omnejd, som långhelgernas ledighet har gjort till en populär plats att vara på med hela familjen.
4 kommentarer:

Tiina Linkama sa...

Hiiohoi, onpa teillä ollut upeat ilmat siellä etelässäkin. (Oikeasti en ole kartalta tarkistanut kumpi meistä on etelämmässä).

Lienee tuo järven jäällä luistelu perin harvinaista huvia siellä päin. Mutta järvi on lumesta täysin kirkas eli ihanteellinen luisteluun.

Meillä pamahti viime yönä pakkanen reilusti -20C alapuolelle, nyt huitelee tuossa -20 pinnassa. Aurinko paistaa joten kaunista se on tällä hetkellä täälläkin.

Marjattah sa...

Kimmeltäviä kuvia! Voin uskoa että elämys siellä etelässä on kiehtova. Toivottavasti vahinkoja ei ole sattunut. Ystävä juuri kertoi FB:ssa luistelleensa täällä Seurasaaren edustalla kirkkailla jäillä. Pelastui, koska oli jäänaskalit mukana.

Sylvia sa...

Kyllä, tämä elämys oli ihana harvinaisuus ja nyt muisto vaan. Täällä on satanut 3 päivää peräkanaa ja ollut jopa 7 astetta lämmintä, että se niistä jäistä...

Anonym sa...

Fina bilder du lagt in!
Jag kommer att kika in i din Blogg då och då.
Maud