torsdag 15 oktober 2009

Årets sista vinskörd

Den första frostnatten överraskade som vanligt! I går morse var taket vitt och vinbladen hängde som ledsna trasor på rankan! Det hade varit några minusgrader på natten! Så vi fick beväpna oss med sekatörer och beskära vinet för att bli av med eländet med de nakna grenarna med fladdrande trasor.

Men hur gick det då med själva druvorna, som jag som vanligt glömt att skörda? De börjar ju vara lite övermogna nu, så den höga sockerhalten räddade dem att gå under i frosten! Nu har jag tagit in en del och lämnat resten åt skatorna. Blir kul att följa dem senare när de äter av de jästa druvorna och vinglande flyger iväg, mer eller mindre fulla!

Men det blev ju mer druvor än jag tänkt mig, så nu har jag ett delikat problem: vad jag ska med alla till? Gelé som jag kokat av de först mogna tidiga 'Sukribe'-druvorna räcker gott redan för hela vintern... Så vad göra av de blåsvarta 'Zilga' och den blålila 'Beta'? Lilla 'Himrod' däremot lämnade ingen skörd ännu att fundera över, den är ju bara ett halvår gammal.

5 kommentarer:

Marjattah sa...

Oi miten hieno sato! Nyt viiniä polkemaan :) Minun pieni zilga-satoni on jo syöty, viimeisiä viedään.(Täällä se ei ole niinkään tavallista)
Osan sekoitin luumuhilloon.

syster yster sa...

druvorna verkar mkt fina ska du vina dom?

syster yster sa...

Druvorna verkar mkt fina ska ni vina dom?

TrädgårdsPrinsessan - Annika sa...

Så lyxigt att få en sån jätteskörd av vindruvor! Själv köpte jag mina första vinrankor i våras, så jag lär få vänta på skörd...

Sylvia sa...

Syster Yster, jag har nu kokat gelé på dem också, ska ge bort till vännerna!
Vina kan jag inte, har gjort ett misslyckat försök förut, så det ska jag inte göra om...