fredag 27 november 2009

Inför första advent

Här i Sverige brukar det pyntas inför första advent. Det hängs upp adventstjärnor i fönstret och adventsljustakarna kommer fram, de första julblommorna sätts fram på fönsterkarmen, huset och trädgårdens träd och buskar dekoreras med små glittrande ljusslingor.
Istället för adventssjärna hade jag en advents-gren för ett par år sedan!

Jag är ganska restriktiv vad gäller juldekorationer. Jag kan inte alls med kulörta slingor som blinkar i regnbågens alla färger i trädgården så att den ser ut som något cirkusområde. Nej tack! Bara små, vita, diskreta ljuspunkter för mig!
Här en liten ljusslinga instucken i mossa i en korg!

Men någonting som jag gillar mycket är seden att hänga en krans på ytterdörren. I synnerhet om kransen är självgjord av naturliga material. Jag ägnar mig därför åt kransmakerier dagarna före advent och under många år har det blivit en hel del skapelser både till oss själva och vännerna! Nejdå, de finns ju inte kvar fysiskt, men väl bilderna! Här visar jag några.
Denna hängde från taket som adventsljusstake. För fotografering tände jag dock alla ljus på en gång, annars tänds de ett till för varje adventshelg.

Något vinterarrangemang brukar jag också ha på trappan. Här ett med julros, ljung, pyntekål och gröna växter som jag gjorde för några år sedan, fotograferad när det råkade komma lite snö!

En annan innehöll bl.a. Viburnum tinus, vit vårljung och en liten vit viol.

Detta lilla träd av järnek har t o m ett fågelbo!

Annars är det enkelt att göra vinterkrukor med enbart olika sorters vintergröna kvistar istuckna i krukjorden. De håller sig snygga hela vintern utomhus om man vattnar ibland.
Nu till helgen är det första advent. Här ska göras kransar i morgon...

1 kommentar:

Med fingrarna i (j)orden sa...

Tack för kransinspirationen. Jag har en halvfärdig som väntar på dekoration.
Ha en skön advent,
Eva