söndag 21 mars 2010

Ett romantiskt sagoslott

Efter en fest på det romantiska sagoslottet Thorskogs Slott i Lilla Edet/Diseröd där slottet ligger fint placerat i en skogsbacke, är det lätt att känna sig glad och en smula lyxig!

Så här lyder historiken om slottet:
"Thorskogs Slott byggdes 1892 av varvspatron Petter Larsson. Han startade 1865 ett varv på Thorskogssidan av Göta Älv. Varvet var mycket lönsamt och gjorde honom till en förmögen man. Hans son, Eskil Larsson, tog över driften vid faderns bortgång 1912 och ärvde då sin fars livsverk. Eskil dog 1926, drygt 50 år gammal. Efter Eskils bortgång såldes slottet av hans änka. Slottet har därefter varit i olika privatpersoners ägo och huvudsakligen använts som privat bostad.
1986 köptes slottet av de nuvarande ägarna Lena och Tommy Jonsson, vilka har förvandlat det slumrande Törnrosaslottet till en rofylld oas för stressade affärsmän och livsnjutare med smak för det goda."

Vy från svitens balkong visar lite av exteriören

Den magnifika entréhallen med sina vackra fönster

Vackra salonger finns både nere och uppe. Här den nedre, stora salongen:

Den övre salongens ena sittgrupp...

... och vackra tak:


Slottet har en engelskinspirerad park, som tyvärr vid vårt besök ännu var en smula snöig. Men man kunde redan ana dess skönhet som förhoppningsvis snart börjar blomma upp.

Man har byggt till en stor vinterträdgård, Orangeriet, där man kan hålla stora fester som bröllop osv.


Inför 2009 uppgraderades slottet till "Silverkrog" av måltidsrecensenterna i "Sveriges Bästa Bord". Denna utmärkelse är den högsta möjliga när man inte serverar A'la carte.
Middagsbordet står dukat och väntar på oss

Och maten var verkligen värd sin utmärkelse! Den var välkomponerad och vackert upplagd och smakade gudomligt.
Kocken presenterade maträterna och sommeliern berättade om de tillhörande vinerna inför den 4-rätters utsökta middag vi avnjöt.

Vinkällaren var verkligen välutrustad

Även frukostbuffén var mycket väl tilltagen och innehöll såväl svenska som engelska frukosträtter.
Här den vackra bordsdekorationen i frukostmatsalen

I slottets ursprungliga källarvåning finns spännande valv där man kan hålla glada fester bland jakttroféer mm

Bodde gjorde vi i Presidentsviten, eller som den egentligen heter, sviten Christina. På slottet är alla rum döpta efter de tidigare ägarna. Man har även övernattning i vissa omgivande byggnader.

Christina är en lyxsvit med en vacker himmelsäng och tjusiga, antika möbler, en "prinsessbalkong", underbara stuckaturer i taket, en pampig kristallkrona och en vacker kakelugn. Den hade ett tillhörande badrum med lejontassbadkar och ljuskrona i taket! I sviten har både presidenter och Stjärnor på Slottet-deltagare sovit.
Men jag skulle ändå önskat att man gör något åt sängkanten, som höll på att ta livet av lilla mig... den tryckte nämligen mycket hårt mot baken när jag skulle upp från sängen och jag är ju verkligen inte en långväxt person med långa ben att slänga över den hårda kanten...


Del av badrummet med lejontassbadkar och ljuskrona

5 kommentarer:

Marjattah sa...

Ohhoh, miten kuninkaallisen ylellinen ympäristö! Varmasti tuolla juhliessa kohoaa arjen yläpuolelle. Täytyy vain kuvitella, miltä tilat näyttävät täynnä elämää ja ilonpitoa...

Tiina L. sa...

Kylläpä tosiaan oli upeat puitteet hienolle juhlalle. Ja kuvat jälleen aivan huippuluokkaa, voisivat olla vaikka linnan esitteestä.

Uskon, että näistä juhlista jäi kauniit muistot jotka, kuten Marjattah sanoi, kantavat pitkään arjen yläpuolella.

Johan Engbergs Antik sa...

Tack för intressant info och fina bilder. Hälsningar från Lilla Edet

Anonym sa...

Vi har lite svårigheter att prenumerera på RSS i varje fall jag har bok markerats denna stora webbplats, är ganska bra plus fylld med information.

Anonym sa...

HEJ VET DU VAR MAN KAN HITTA SÅDANNA HIMMELSÄNGAR SOM DU HAR PÅ BILD?