fredag 9 april 2010

Trädgårdsmässa

Vårens starthändelse för många trädgårdsmänniskor är den stora trädgårdsmässan i Älvsjö, så även för mig.
Väl hemkommen med en o annan pelargon- och fuchsiaplanta och annat smått o gott, kan man bara känna sig nöjd.

Den mest omtalade installationen med en underbar blomstersoffa var säkert "Fjäriln vingad syns på trädgårdsmässan". Montern var skapad av trädgårdsjournalisten Monika Langlet och floristen Gun-Britt Ståhl. Det är kronprinsessan Victorias släkthistoria som är i fokus i ”Fjäriln vingad”. Den för tankarna till en solig vårdag ute hos sessorna på Haga. Det är ju också på Haga slott som Victoria och Daniel ska flytta in.

På torsdagen avtäcktes Årets Pelargon 2010 av trädgårdsmästare Bosse Rappne. Årets pelargon utses av Mäster Grön och administreras av Blomsterfrämjandet.
Det blev gruppen äggskalspelargoner i år. Det är blommans kronblad som är det roliga hos dessa, de har oregelbundna och olika stora fläckar, prickar, stänk eller streck i avvikande färg, vanligen rött. Varje blomma varierar och det finns inget specifikt återkommande mönster, vissa av kronbladen kan till och med vara helt enfärgade.

Bosse kommenterde den så här:
"Randig, prickig, fläckig eller strimmig. En tålig vän som trivs på den moderna inglasade balkongen, där det ofta är alldeles för varmt och torrt. Den utelämnar allt åt fantasin och torde gå under devisen:
- Man får vara som man är när man inte blev som man skulle."

Annars var mässan influerad av bröllopsyra. Många montrar hade tagit fasta på det stundande prinsessbröllopet och gjort något vackert och romantiskt för att hedra det kungliga brudparet i synnerhet och alla andra brudpar också.
Svenska Moderådet i samarbete med Mäster Grön var säkert den modigaste hyllaren, de hade nämligen två tjejer på sin magnifika "blomstertårta" klädda i bröllopsklänningar som var designklassiker från olika årtionden.

Larsvikens "knöliga" hyllning var i form av Viktorias och Daniels emblem!

Även balkongerna gick i bröllopets tecken. Det var romantiska installationer i allihopa och flera hade hängt ut vackra brudklänningar. Här Huddinge-Botkyrka Trädgårdssällskaps balkong, gjord av Nina Granath, som även blev den bästa balkongen.

Skåne hade satsat på en stor, vacker monter där även trädgårdsredskap hade fått stickade "kläder"! Här en skottkärra med tulpaner.

Lisebergs monter var som vanligt hänförande vacker. I år hade man satsat på massor med magnolior i vita, rosa och lila nyanser av ett 40-tal olika sorter. Magnoliorna hade fått sällskap av azaleor, orkidéer, rhododendron, vårhyacinter och julrosor samt bonsaiklippta buskar!

Många andra utställare hade både roliga och vackra saker att visa. Tage Andersens gods Gunillaberg visade minigrisar!

Denna glada herre sålde blommiga trädgårdshattar.

Man hade också en fågelholktävling:

Många gröna sällskap stod för rådgivningen, här Riksförbundet Svensk Trädgårds pergola.

Elmia Garden Award för årets bästa trädgårdsprodukt gick till Hasselfors odlingsram, som man kan ha till mycket!

1 kommentar:

Med fingrarna i (j)orden sa...

Vi föll för samma saker tycks det som. Alltid kul att ses, även om det blev hastigt denna gång. Må så gott!
Eva