tisdag 2 november 2010

Roliga överraskningar

När man travar in och ut med de exotiska växterna i händerna och försöker rädda dem undan en för tidigt kommen frostnatt, tänker man inte på att det skulle kunna bli en rolig överraskning av det hela, man vill bara övervintra dem.
Men så blev det hos mig: tre växter har fått blommor där de står i fönstret i vardagsrummet, trots att det är rätt så mörkt och egentligen för varmt och torrt!
Passionsblomman hade jag inte sett blomma under sommaren, den tvärvägrade! Eller så kanske den var för liten då, den är ju en småplanta från våren. Men nu! Vinröda, underbara, svarttofsiga blommor strålar ut och den har många knoppar på gång!
Passiflora 'Lady Margaret'

I våras köpte jag också en liten planta av den för mig nya växten Thunbergia grandiflora, klockthunbergia. Visste knappast hur den såg ut, ville bara testa. Och den blommar nu igen, efter att ha blommat redan under försommaren men hållit paus under den varmaste sommartiden. Under sommaren var blommorna nästan turkosa, nu är de mjukt ljusblåa, troligen p g a det sämre ljuset.

För första gången blommar också min lilla, fådda planta av Clivia gardenii, utan svenskt namn. Lite bleknosig är den, men lika ljuvlig ändå!

3 kommentarer:

Marjattah sa...

Viehättäviä yllätyksiä, viime tingassa! -Varsinkin täällä pohjoisemassa usein sattuu, että eksoottinen aarre ei ehdi kukkia. Clivia sentään viihtyy ikkunanlaudalla, ja kukkii milloin tahtoo.

Anonym sa...

Mycket, mycket vackra bilder!

Anonym sa...

Bedårande bilder!