lördag 13 oktober 2012

Höstglöd

Det var länge sedan sist, men tiden verkar aldrig räcka till!
Nu är det dags med vackra höstbuskar och träd, dock verkar det inte bli en sådan färgkaskad i år som tidigare år. Det beror antagligen på det milda vädret, färgerna brinner inte om det inte är kalla nätter och soliga dagar som skyndar på klorofyllen att dra sig tillbaka. Men det finns ju alltid några buskar som aldrig sviker. Sådana är t.ex. björkspirean, som bildar en häck vid grannparkeringen. Den lyser i alla tänkbara nyanser av orange, kontrasterad mot de vissna blomklasarna och barken i mörkbrunt.
Min lyskraftigaste buske är säkert vingbenveden, som har blad i en helt osannolig färg, lysande cericeröda!
I häckar runt om lyser svartaronians blad i orange, gult och rött i alla nyanser! Här sorten 'Hugin' som är lite lägre än arten.
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
Min lilla katsura 'Red Fuchs' gör inte mycket väsen av sig under sommaren, den är mörkbladig med en lite metallisk ton. Men på hösten lyser den upp!
Mot garageväggen är det en samling korallkorneller. Deras vinröda blad kontrasterar fint mot de nästan vita bären!
Lönnarna brukar gå mycket efter vädret, många får ingen vacker höstfärg alls utan bara bruna blad som snabbt faller av. Men det finns undantag, som denna skogslönn vid skogsbrynet här hemma!
Här är en samling diverse löv plockade i omgivningen. Visst lyser det på sina ställen även om det inte blev någon fyrverkerieffekt i år!

3 kommentarer:

Marjattah sa...

Oi mitä punaisen juhlaa kamerasi (=silmäsi) on poiminut! Ja näppärät sormesi myös: -Viehättävä 'kollaasi' harmaalla pohjalla :)

Ninnie sa...

Så vackert! Funderar på att bara plantera röda buskar på tomten!

Christina sa...

Vilka vackra höstfärger!/Lila-Christina