söndag 5 januari 2014

Vintern som aldrig blir av

Denna vinter som aldrig verkar bli av har medfört att vårblommorna har börjat blomma redan nu, strax efter julen.

Jag har många sorters julrosor i trädgården och en del av dem blommar för fullt, andra har stora knoppar färdiga att slå ut vilken dag som helst.

Den tidigaste brukar alltid vara röd julros, Helleborus orientalis ssp. abchasicus. Den har hållit på och blommat redan före jul och det kommer nya blommor hela tiden.

 
En annan tidig sort är den vanliga julrosen, Helleborus niger. Den har dock den dåliga ovanan att ta stryk om det regnar i blommorna, dessa blir lätt brunfläckiga.
 
En hel radda olika sorter av turkisk julros, Helleborus orientalis och dess prickiga varianter ssp. guttatus har jag också. Dessa är knoppiga i olika stadier och några nästan öppna nu.
 
Hittade också diverse vivor som håller på att öppna och så den ungerska blåsippan, Hepatica transsylvanica, som både har knoppar och öppna blommor!

 
 
 

2 kommentarer:

Monica sa...

oh vad härligt att höra att Sipporna är på G! Blir jag glad! ha det gott kram Monica

Marjattah sa...

Mainio talvi teillä, ei lainkaan lomaa puutarhahommista :) Täällä Suomen etelärannikolla ei ole aivan noin kukkaisaa, mutta jouluruusut ojentelevat kummissaan nuppujaan minunkin pihassa.Katsotaan nyt, saattaa se talvikin vielä ehtiä.