torsdag 24 mars 2016

Våriris i Trädgårdsföreningen

En alldeles ljuvlig utställning med massor av våriris, Iris reticulata, öppnar i dag, 24 mars, i Trädgårdsföreningen i Göteborg.

Utställningen är en del av den stora satsningen Gothenburg Green World som samordnas med Botaniska trädgården, Gunnebo Slott och Trädgårdsföreningen och kommer att pågå hela sommaren med olika teman.

Det är blomsterkreatören och författaren Hannu Sarenström som har tagit dit tusentals våriris och gjort en utställning i det gamla, wiktorianska Palmhuset. Utställningen pågår under tiden 24 mars 3 april och jag hoppas verkligen irisarna klarar att blomma så länge! Men de ska byta ut utblommade sorter om så skulle behövas.

Redan vid ingången och på flera ställen ute i parken möttes vi av stora träfat med våriris! 


Och vid entrén till växthuset hade man höjt en vacker kruka med iris på piedestal! 

Enstaka våriris fanns instuckna i de stora hemtrevnadsmattorna i själva Palmhuset.

Här kommer glada Hannu med kärran full av ljuvligheter!

Här väntar ett gäng av sorten 'Pixie' att bli placerade. 

Trädgårdsförenings glada trädgårdsmästare hade verkligen att göra!

Enligt Hannu finns det 23 sorters våriris på utställningen! Här ses tre av dem. Den vita heter 'Natasha', den ljusblåa 'Harmony' och den mörka 'Pixie'.  

Så härligt kan irisarna lysa i motljuset. 'Harmony' och 'Pauline' och några ''Edward' syns på denna bild, men färgerna ser helt annorlunda ut i det starka motljuset! 

'Katherine Hodking' och 'Harmony' i stora rummet vid palmen

 'Pauline'

'Carolina'

Iris danfordiae, vintergäcksiris, var det också stora mattor av. Här väntar de ännu i krukor.  

Några av de ovanligare sorterna väntar på sin tur. Den mörklila heter 'Spot On', den nästan vita 'Eyecatcher', den ljusblåa 'Sheila Ann Germaney' och den gula 'Sunshine'. 

En verklig 'Eyecatcher' är denna sort! 

'Pauline'

1 kommentar:

Annika Christensen sa...

Hej
Så vackert. Det blir en utmaning att hålla de i blom. Här har de nästan blommat över ute och i växthus går det ju ännu fortare. Han har säkert reserver att ta av. Tyvärr missar jag det hela så tack för att du visar.
Annika