fredag 31 juli 2009

De två sista dagarna i Danmark

Det blev återigen en regnig morgon, men vi klarade oss ändå hyfsat. Dagen blev halvsolig, då regnskurarna snällt väntade till kvällen!

Vi besökte den vackra parken till Fredensborg Slott, där man t o m fick gå in i den för den kungliga familjen reserverade delen vissa tider.
Slottet byggdes som jaktslott för Fredrik IV 1719. Slottet blev senare ombyggt och utvidgat under Kristian VI, Fredrik V och drottning Juliana Maria.
I dag använder sig drottning Margrethe II av slottet tre månader om våren och lika länge om hösten och kronprinsen Fredrik med sin Mary och barnen bor också där.

Planteringar med renässanskaraktär kantade med låga buxbomshäckar finns på olika sidor av slottet. Massor av sandstenfigurer finns utplacerade överallt.
Det finns en stor, fin innegård som hyser en snittblommeavdelning, en rosengård med stora bågar med klätterrosor och familjens yviga köksträdgård, så det är inte bara fru Obama som odlar sina grönsaker hemma vid slottet!
År 1995 byggdes ett orangeri i samband med slottets örtagård. Här hyses de icke-härdiga växterna under vintern och här odlas också snittblommor till de olika slottens utsmyckning.
Annars består den ca. 120 ha stora parken av vida, välvårdade gräsmattor, statyer, dammar och stora, gamla träd. En rejäl perennplantering med bänkar och lusthus att sitta i finns också och det kungliga monogrammet finns "broderat" med buxbom och blommor på gräsmattan framför slottet.
Trädgårdsmästarna var i full gång med att plocka bort minsta lilla ogräs och snygga till gräsmattekanter.


Tulpanträd, Liriodendron tulipiferaEfter en lättare fika i slottscaféet åkte vi vidare till Nivågårds Park. Den är en privat park efter engelsk förebild. Tyvärr var det inte säsong där nu, då parkens främsta sevärdhet är de stora bestånden av rododendron, som ju inte blommar så här i juli.


Gamle Humlebæk Kro med "Kongelig bevilling Anno 1740" serverade typisk dansk lunch. Kroen har också en liten, trevlig trädgård i japansk stil i samband med uteserveringen.


Nästa anhalt på väg tillbaka till hotellet var Saunte Planteskole i Hornbæk. De säger sig ha Nordsjællands största sortiment av växter samt tillbehör till hus och trädgård. I alla fall hade den en mycket hårig kassafröken som låg i kassan och var såå kelig! En del ovanligare buskar hittade vi också samt en hel del roliga perenner!

Buddleja lindleyana,sommarbuddleja

Stora citrusträd

Den sista dagen tittade vi på havet som skilde oss från hemlandet i bakgrunden.

Där finns många vackra platser att besöka, men trakterna runt Gilleleje och Rågeleje är lätt tillgängliga om man är bilburen. Hamnen i Gilleleje måste vara den mest fullproppade som finns, det går knappast att smälla in en minsta lilla eka mer mellan alla båtarna! Tyvärr inte bästa möjliga bilder då det just då ösregnade, så vi fick fota från bilfönsret!


Regnet gav med sig sedan så vi tog en liten strandpromenad i Rågeleje. Det blåste rejält, men en del våghalsar var ändå ute i vågorna! Badvakten fick verkligen hålla ett öga på dem! Det måste ha gungat rejält även i segelbåten!


Dagens stora begivenhet var dock Camilla Plum's Fuglebjerggård. Det är ett privat hem med verksamhet utöver det vanliga. Camilla är ju välkänd även i Sverige från sina fina mat- och trädgårdsprogram i TV och från sina böcker. Även hennes man Per Kølster är med i verksamheten, han tillverkar öl mm.
Man har stora ekologiska odlingar som levererar praktfulla grönsaker, bär, frukter och inte minst blommor. En del av detta var också till salu i den pittoreska gårdsbutiken. Caféet, inhyst i bageriet, serverade underbar fika och sålde jättegott bröd att ta med sig hem. En lika rustik plantskola sålde gårdens växter och underbara, handgjorda krukor. Många slags djur lever också gott här. Getter, åsnor, grisar, höns, ankor och gäss sprang omkring på gården och i sina inhägnader. Den glada gårdshunden med sin vältuggade boll var redan och väntade på gäster på parkeringen när vi anlände, hon var leksugen! Snart fick hon sällskap av åtkilliga kattungar som alla var svanslösa! Vart man än gick så hade man något djur som sällskap!
"Raggan" raggar lekkamrater!

Rosenhallon, Rubus odoratus5 kommentarer:

Hannu på Langeland sa...

Den kungliga buxbomen är ju grym, som en krona. Vin o tomater ser härligt ut! Kul.

Hannele på Hisingen sa...

Så otroligt vackert med slottet och de vackra buxbomen, råkar vara lite svag för formklipt, tack för fina bilder.

Vallaton mummeli sa...

Heh, ei ole ihan samanlainen puutarha kuin minulla, vaikka ainakin yksi sama kasvi näkyis olevan eli tuo solbrud (Helenium).

Tiina L. sa...

On siinä puksia saksittu kerta jos toinenkin. Haastetta pukkaa -- ne sinulta saadut puksit näyttäisivät toistaiseksi olevan elossa, vaikka jotkut aika kurjan näköisiä, kun etanat tapaavat niitä nakerrella.

Marjattah sa...

Inspiroivia kuvia Tanskanmaalta! Kelpais mullekin tuommoinen puutarhamatka :-)