lördag 18 juli 2009

Regnet blommar

Det regnar här. Så har det gjort nästan hela veckan med några pauser emellan. Solen har tittat fram bara som hastigast. Men varmt är det ändå, så jag får hoppas att regnet driver fram en och annan Karl Johan och kantarell!

Det verkar också bli ett mycket bra bär- och fruktår, av allting finns alldeles för mycket. Kanske beror det på den milda våren utan frost följd av värme och nu regn? Här ses stora klasar av vinet 'Sukribe', som mognar i augusti-september.

Trots regnet så blommar det bra i trädgården! Vissa blommor, som tagetes, har ju inte hört till mina favoriter precis, men i det gråa regnvädret visar de sin kvalitet! De lyser verkligen upp med sina glada färger.
Här lyser den lilla kryddtagetesen 'Paprika' upp!

I våras fick jag en påse blandade tagetesfrön som skulle resultera i olika randiga och prickiga sorter. Och det blev det, det finns massor av olika! Här ses två av dem.


Även klematis har blommat och blommar fortfarande bra. Här klänger 'Aljonushka' på kameleontbusken.

Av mina älskade vita höstfloxar har den tidigaste redan börjat blomma. Här 'David'.

Måntro har dessa vallmon blivit opiumpåverkade av regnet? I alla fall så visar stjälkarna häftiga kurvor!

Frökapseln är ändå ett riktigt konstverk!

Vissa sorter är roliga i vas även om de inte håller så länge. Här en röd fjädervallmo.

8 kommentarer:

Soili sa...

Tuo Aljonushka on niin söötti, sopiskohan se mun köynnösruusun Mme Alfred Carrièren kanssa yhteen? Mikä valkoinen leimukukka-lajike? Meillä kotona niitä oli aina myös, valitettavasti ovat hävinneet. Minäkään en ole erikoisemmin Tagetes-fani, mutta porkkanoiden viereen ruukaan kylvää...

Med fingrarna i (j)orden sa...

Nu visar du tagetes igen:) Det var flera år sedan jag odlade sådana, men nästa sommar måste det bli av. Ska verkligen försöka få tag på fröer av den där Linnétagetesen, har sett att flera har den. Undrar förresten om den inte var restad när jag beställde den i våras? (Mitt minne är för kort.) Och nu när jag kommit ut som älskare av gult (!) så vågar jag väl odla dem utan att behöva försvarstala varje gång någon hälsar på.
Eva

Sylvia sa...

Soili, floxen heter Phlox paniculata ‘David’.
Jag har en annan vit sort bakom den som är min stora favorit: småblommig, hög, fin och frisk och blommar dessutom sent: 'Fujiyama'.

Sylvia sa...

Eva, jag har plockar frön av Linnetagetesen till dig, skcikar dom sedan. Hoppas de nu inte har fått till det med dom andra sorterna jag har...

Sylvia sa...

Jo förresten, Eva, Linnétagetesen är dock inte gul utan röd/kastanjebrun...

Thorins Trädgård sa...

Hallå Silvia, du har ju svar på allt jag går och funderar på. Den röda fjädervallmon som du presenterar på din blogg, har den lila/blå färg från i botten på kronbladen och är den gul i mitten?

Vi hittade den idag vid vägen och transporterade hem en som jag har planterat idag.

Ha det bra

Marit

Sylvia sa...

Marit, min röda fjädervallmo är helröd, alltså inga andra värger än det röda och sedan den gröna fröställningen i mitten, förstås.
Den får fröa av sig, hoppas den kommer även nästa år!

Med fingrarna i (j)orden sa...

Tack för tips om persikoträdet och jag blir väldigt glad för tagetesfröna när de kommer. Får hoppas att de behåller sin rödbruna färg, som du säger vet man ju aldrig vilka de får ihop det med. Är det något du vill ha av mig så säg bara till. Ett mejl är kanske lättast?
Eva