fredag 8 oktober 2010

Elmia Garden 1

Så har jag varit och tittat på nästa sommars trender och nya prylar på proffsmässan för trädgårdsfolket, Elmia Garden.
Nya trender tycks det alltid räcka till, de byter bara namn, men frågan är om de skiljer sig så mycket från tidigare?
Den nya minimalismen är ganska så lik den gamla minimalismen. Man strävar efter äkthet, balans och harmoni, en avskalad trädgård med hållbara produkter och naturlig patina.
Cityträdgården där naturen flyttar in till staden tycks bara öka i popularitet.
Sedan hade man uppfunnit ett nytt ord, vardagssurrealism. Vad man ville säga med det är lite svårt att förklara. Design med glädje och humor, personliga produktnamn, 80-talsmönster, gamla bruksprodukter som blivit dagens dekoration och att allt behöver inte vara vackert...

Det var kanske inte meningen att presentera men det verkar som om även den "rostiga trenden" verkar stå sig.

Men nya prylar och växter, det är kul med sådant! Som nu när någon har "uppfunnit" en svart, verkligen svart, petunia! Vissa blommor var dekorerad med lite gula strimmor strålande ut från mitten. Jag har inte sett något som liknar detta! Och jag som egentligen inte gillar petunior vill plötslig ha den!! Petunia 'Mystical Phantom' heter underverket.

Jag har aldrig tidigare heller gillat orange som blomfärg men måste medge att används den så här, är den nya orange solhatten 'Hot Papaja' rätt så tjusig. Den flankeras bland annat av Crocosmia 'Carmin Brilliant' och ett färglatt exemplar av mangold 'Bright Light'. Den gråa krukan lugnar intrycket lite.

En dansk producent kunde visa upp en snygg plastytterkruka för främst rosor med ett enkelt men fungerande system för långtidsvattning: en "kapillärpinne" som sticker in i roskrukan och förser den med vatten, rosen står på en "plattform" ovan vattnet på botten. Krukan finns i några olika färger, jag såg åtminstone svarta, ljusgula och cericefärgade.

Jag såg också en ny snigeldödare, den ska samtidigt klippa itu snigeln. En fiffig sak som fungerade bra åtminstone på korv! Undrar hur bra den funkar på riktiga, klibbiga sniglar? Men man slipper förhoppningsvis plocka för hand i alla fall!

Många visade upp olika slags små växthus och odlingsbänkar. Här en snygg sak tänkt för altan och balkong.

Jag får fortsätta mer senare, här bara lite försmak.

1 kommentar:

Med fingrarna i (j)orden sa...

Hej!
Kul att ses på mässan. Du får komma hit och hälsa på och besöka krukmakaren till våren!
En pelargonstickling står förresten i mitt växthus och påminner mig om dig varje gång jag går ut dit.
Ha en skön helg,
Eva