söndag 13 september 2009

Några Frankrike-bilder

Herrarna Hannu och Leif har ju varit flitiga och lagt ut en massa bilder från Frankrike redan, så ett tag undrade jag om våra bilder skulle vara av intresse längre. Men vi har ju massor av bilder som de har missat, minnsann!
Denna underbara lian, en bägarranka, Dipladenia, (Mandevilla), klättrade uppför en stolpe i Monets trädgård i Giverny.

"Monets" pullor hade det fett med all sallat

Chateau de Miromesnil är ett gammalt, något bedagat slott som ägs av ett ungt, driftigt par med 4 barn! De anordnar bröllop i det lilla pittoreska slottskapellet, man kan hyra slottet för fester och middagar.

De har också potager som sig bör. Grönsakerna och blommorna till dessa fester odlar de mest själva och vildsvin jagas i slottets skogar.


En något träig fransman vaktar potagen

De lika träiga hästarna har också fått något att bita i

Jag har förkärlek till mindre, privata trädgårdar, även om de stora, offentliga, kan vara väl så imponerande. Men en mindre trädgård med en liten plantskola där endast ägarna med familj arbetar är ändå hjärligare på något sätt.
Le Jardin Plume är en sådan trädgård. Här ses en del av deras lilla men naggande goda plantskola.

En för oss ny växt, Vernonia noveboracensis, inhandlades i denna plantskola och fick åka hem som handbagage på flyget

Köksträdgårdar brukar vara inhägnade med murar eller annars täta staket, så att inte kaniner, vildsvin och rådjur härjar där alldeles för mycket. Staketen är ofta dekorerade med klängväxter som här

3 kommentarer:

Thorins Trädgård sa...

Vad kul att se dina bilder från Frankrike! Inspirerande köksträdgårdar minsann. Något att planera efter till nästa säsong. Jag har i alla fall bestämt mig för att ha en blomsterbädd med ettåringar och ringblommor i vår köksträdgård så att jag kan gå ut och plocka en bukett när andan faller på.

Marit

Herr Fryle sa...

Kul att se dina Normandie bilder. Fast det är också lite läskigt att se att man själv missade massa fina motiv och bildvinklar.

Sylvia sa...

Leif, man kan ju inte fota allt..
Därför är det kul att titta på andras bilder med en annorlunda bildvinkel!