lördag 12 september 2009

Skördefest

Vi var idag på en ekologisk skördefest i Gunnebo. Mycket folk vid stånden (som kunde varit fler, förstås!) och lång kö till maten, men det är ju så god mat i restaurangen! De lagar maten av närproducerat kött och egna grönsaker och gör dekorationerna av egenodlade, ätliga blommor. Färskare kan det ju inte bli än direkt från grönsaksbäddarna till grytan! Grönsaksbäddarna är också en fröjd för ögat, ena riktiga potager, köksträdgård "på franska"!
Några bilder därifrån följer.
Potager

Lök, kryddor och fänkål

Kryddor och kål

Blommande röd salladsplanta

Kronärtskocka 'Green Globe'

Kronärtskocka 'Grön skånsk' eller 'Herrgård'

Grönsaker till salu

Bröd mm

Pumpor och squash

Ett underbart surdegsbröd med frukt och nötter inhandlades förstås

4 kommentarer:

Med fingrarna i (j)orden sa...

Låter som att ni har det gott i flera bemärkelser. Får vi se några fler bilder från Frankrike?
Eva

Sylvia sa...

OK, Eva, jag lägger in några franska potager-bilder också! Killarna (Hannu & Leif) har ju annars lagt ut det mesta.

Thorins Trädgård sa...

Hallå Sylvia, den där skånska kronärtskockan såg ju jättesnygg ut. Hur får man tag på en sådan?

/Marit

Sylvia sa...

Den säljs inte som frö, men plantor kanske någon säljer på våren?

Så här säger SLU om kronärtskockorna som odlas i Sverige:

'Grön skånsk' eller 'Herrgård' är en äldre sort som uppförökas på vegetativ väg. Sorten är förhållandevis härdig och rikbärande. Den ger skörd redan i juli månad och fortsätter sedan att sätta blomknoppar tills skörden sätter punkt. Huvudena är relativt små, vanligen inte mer än 8-10 centimeter i diameter. Blombotten är i förhållande till blomkorgens storlek anmärkningsvärt stor och köttig. Sorten används för övervintring.

'Violett' odlas som ettårig, men kan vissa år övervintra på växtplatsen, om de täcks på lämpligt sätt. Ger skörd ett par veckor senare än Grön skånsk. Blombottnarna är vanligen breda - uppemot 18 centimeter i diameter - men det förekommer också skockor med mindre utpräglade bottnar.

'Green Globe' har gröna blomsterknoppar. Skörd från juli till första frosten. Plantorna tål lätt nattfrost efter utplantering, däremot är blomknoppen känslig för frost på hösten. Plantorna är normalt inte vinterhärdiga, men de kan möjligen övervintra i Skåne om de täcks med halm eller dylikt.

Sylvia