Vi var idag på en ekologisk skördefest i Gunnebo. Mycket folk vid stånden (som kunde varit fler, förstås!) och lång kö till maten, men det är ju så god mat i restaurangen! De lagar maten av närproducerat kött och egna grönsaker och gör dekorationerna av egenodlade, ätliga blommor. Färskare kan det ju inte bli än direkt från grönsaksbäddarna till grytan! Grönsaksbäddarna är också en fröjd för ögat, ena riktiga potager, köksträdgård "på franska"!
Några bilder därifrån följer.
Potager
Lök, kryddor och fänkål
Kryddor och kål
Blommande röd salladsplanta
Kronärtskocka 'Green Globe'
Kronärtskocka 'Grön skånsk' eller 'Herrgård'
Grönsaker till salu
Bröd mm
Pumpor och squash
Ett underbart surdegsbröd med frukt och nötter inhandlades förstås
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
4 kommentarer:
Låter som att ni har det gott i flera bemärkelser. Får vi se några fler bilder från Frankrike?
Eva
OK, Eva, jag lägger in några franska potager-bilder också! Killarna (Hannu & Leif) har ju annars lagt ut det mesta.
Hallå Sylvia, den där skånska kronärtskockan såg ju jättesnygg ut. Hur får man tag på en sådan?
/Marit
Den säljs inte som frö, men plantor kanske någon säljer på våren?
Så här säger SLU om kronärtskockorna som odlas i Sverige:
'Grön skånsk' eller 'Herrgård' är en äldre sort som uppförökas på vegetativ väg. Sorten är förhållandevis härdig och rikbärande. Den ger skörd redan i juli månad och fortsätter sedan att sätta blomknoppar tills skörden sätter punkt. Huvudena är relativt små, vanligen inte mer än 8-10 centimeter i diameter. Blombotten är i förhållande till blomkorgens storlek anmärkningsvärt stor och köttig. Sorten används för övervintring.
'Violett' odlas som ettårig, men kan vissa år övervintra på växtplatsen, om de täcks på lämpligt sätt. Ger skörd ett par veckor senare än Grön skånsk. Blombottnarna är vanligen breda - uppemot 18 centimeter i diameter - men det förekommer också skockor med mindre utpräglade bottnar.
'Green Globe' har gröna blomsterknoppar. Skörd från juli till första frosten. Plantorna tål lätt nattfrost efter utplantering, däremot är blomknoppen känslig för frost på hösten. Plantorna är normalt inte vinterhärdiga, men de kan möjligen övervintra i Skåne om de täcks med halm eller dylikt.
Sylvia
Skicka en kommentar