torsdag 20 maj 2010

Härliga maj

Nu när vårvärmen har varit här några dagar, så riktigt exploderar det i rabatterna. Man kan nästan höra poks-poks när knopparna öppnar sig.

Här hemma blommar nu massor med olika tulpaner. Tulpaner förresten... när vi för drygt tjugo år sedan flyttade till detta hus, fanns det några illröda tulpaner och ett par lika illgula påskliljor i rabatten.
På den tiden gillade jag varken illrött eller -gult, så jag gjorde allt för att gräva upp dessa och ersätta dem med mildare nyanser. Men det visade sig vara helt omöjligt att få stopp på dessa levnadsglada påskliljor och Apeldoorn-tulpaner, vars lökar säkert var halvvägs nere till Kina!
Nu, när lökarna bara har blivit fler och fler utan att jag har planterat fler av dem, börjar jag faktiskt gilla synen! Det är ju en häftig färgglädje efter den färglösa vintern. Man har ju faktiskt saknat våren och färgerna!
Och till skillnad från de flesta moderna tulpaner som bara behagar blomma en gång, så har dessa ju bevisat vilken livsglädje och förökningsförmåga de har!
Här ses färgglädjen idag!

För många år sedan köpte jag en fransk Darvin-blandning i mildare nyanser för att svalka ner glöden lite, och även dessa har visat sig att fungera bra. I förgrunden ses 'Silver Stream' och till höger om den 'Apeldoorn Elite'.

Även många botaniska tulpaner och deras inte alltför hårt korsade hybrider kan komma år efter år. Här ses den sirliga, söta namnsorten Tulipa chrysantha 'Honky Tonky'.

Tulipa purissima-sorterna, på bilden 'Design' med krämvita kanter på bladen, är också ganska så pålitliga. Dessa växer visserligen i en kopparbunke tillsammans med pärlhyacinter, men kommer att planteras ut i trädgården senare.

Visst är dessa moderna, dubbla sorterna maffiga, men man får tänka på att fägringen allt som oftast bara varar en vårvecka och sedan kommer de inte mer. På bilden ses den härliga, fransiga 'Mascotte'.

Min underbara magnolia 'Elisabeth' med ljust gula blommor har också öppnat sina tulpanlika kalkar idag!

Till sällskap har den en ljuvlig vårärt, Lathyrus vernuus 'Alboroseus'.

Lite smolk i vårglägjebägaren fick vi för att vintern har farit illa med vår underbara japanska lönn, 'Garnet'. Bara en gren verkar komma, så vi får ta till sekatören sedan.

4 kommentarer:

Marjattah sa...

Hurmaava on tulppaanien ilotulitus. Minustakin on tullut suvaitsevaisempi värien suhteen, tulppaanien aika on niin lyhyt!

Ja ihana magnolia! Uskaltaisinkohan vielä yrittää yhden epäonnistumisen jälkeen...

Sylvia sa...

Tottakai uskallat yrittää! Lukaisepas tämä artikkelini:
http://www.odla.nu/artiklar/magnolior.shtml
Siellä mainitsen Magnolia biondii, joka on aika kestävä. Samoin voisit kysellä niitä venäläisiä, kestäväksi jalostettuja sortteja joita meiltä on vaikea saada, mutta ehkä Virosta?

Tiina L. sa...

Nyt tulppaanit! Teillä! Jossa kaikki kukkii aiemmin kuin vaikkapa meillä.

Meillä on tulppaaniloisto jo mennyttä, aika päivää sitten. Eikä sitä niin järin paljon ollutkaan.

Kaivatko sinä tulppaanin sipulit vuosittain ylös, kuivaat ja säilöt ja istutat uudelleen?

Meitsi tykkää Appeldoorneista ja muista ikityypeistä, jotka ehkä asuvat osittain Kiinassa juuri siksi, että ne vuosi toisensa jälkeen jaksavat kukkia.

Sylvia sa...

No tämähän oli vanha tapaus, nyt kyllä on tulppaaniloisto jo täällä mennyttä.
Enkä kaiva! Annan olla ja jos ei tule niin ei tule, ostan muutaman sipulipussin joka vuosi uusia.