tisdag 22 juni 2010

Exotiskt och svalt nordiskt

Några exotiska skönheter har hittat sin väg till min altan. Och jag som vanligen inte gillar röda växter, föll som en fura för dessa, visserligen inte klarröda utan karminröda, läckerheter! Som de exoter de är, måste de odlas i kruka för att kunna tas in när det börjar bli kallt på hösten. Men jag får hoppas att det dröjer länge än!
De har sällskap av vin som växer i "djungeln" bakom och en färgglad majs i krukan intill.

Mandevilla boliviensis

Gloriosa superba, klänglilja

Jag måste bara få visa upp denna! Sent omsides öppnade sig ännu en av mina jättevallmor, den läckert syrenfärgade 'Lilac Girl'.

På en promenad hittade vi dessa vita hesperis. Tydligen har några av dem korsat sig med den lila sorten, även om det inte syntes till några lila i närheten! Men de är ljuva och doftar gott gör de också!


4 kommentarer:

Med fingrarna i (j)orden sa...

Nattviol - mmm!
Eva
PS Äntligen knopp i mina tagetes!

Mikaela H B sa...

vilken otroligt fin vit blomma!

Sylvia sa...

Eva - jag trodde också att den heter nattviol, men det namnet är reserverat för en orkidé! SKUD har döpt om denna till hesperis helt enkelt! Inte lika romantisk...

Tiina Linkama sa...

Jaksan aina ihailla sitä millä pieteetillä rakennat kukkamaljakosta oman pienen kokonaisuutensa, ei vain kukkia tai maljakko ja kukkia, vaan pieni tyylikäs runollinen kokonaisuus!