onsdag 8 juni 2011

Pink!

Efter att vårens färgglada tulpaner och narcisser har tappat kronbladen, kommer det andra växter som kan vara nästan lika färgglada. Just nu blommar massor av olika aklejor, jättevallmon, rododendron och mycket annat och alla tävlar de om uppmärksamhet!
Men nu ska jag försöka hålla mig till rubrikens tema PINK, då det är ovanligt många mörkrosa/chockrosa blommor som har öppnat sig den senaste tiden!

Framsidans halvvilda rabatt har fått oväntat tillskott i form av rödblära, Silene dioica. Kanske har fåglarna eller vinden sått den där, för jag har i alla fall inte gjort det. Den är ett ovanligt kraftig ex. i den bördiga jorden.

På skuggsidan blommar roddisarna för fullt. Denna läckerhet heter 'Kokardia'

Japansk azalea 'Rosinetta' står också i skuggan och blommar med sina dubbla, klarrosa balettkjolar

Jättevallmon, Papaver 'Raspberry Queen' med sina hallonrosa kjolar (som i skuggan blev lite ljusare) har slagit ut under körsbärsträdet. Den ackompanjeras av en mörkröd/vit akleja, kanske barn till 'Magpie'? Denna är inte lika mörkt purpur som 'Magpie' utan just vinröd.

Denna armeniska näva 'Patricia' vars föräldrar är Geranium endressii och Geranium psilostemon föll jag direkt för! Det är häftigt med det svarta inne i den anilinrosa blomman och växten är ganska stor och buskig.

Mörkröd sabellilja, Gladiolus illyricum, är en flerårig "gladiolus" som har mycket mindre blommor är de ettåriga.

Vissa pelargoner kan man bara inte låta bli, de nästan tar tag i en och vill absolut flytta hem till en! Så var det med denna också. Tyvärr namnlös som så ofta med pelargoner.... men ganska så häftig! Vet någon namnet så hör av er!

Självklart måste jag också ha en rosa bukett av naturblommor! Rödklöver + gökblomster var vad jag hittade!

2 kommentarer:

Marjattah sa...

Kivoja pinkkejä! Rosinetta vei sydämeni :)

Sylvia sa...

'Rosinetta' ehkä ostoslistallesi...?
Koska se on lehtensä pudottava pienikokoinen (minulla n. 60 x 60 cm) azalea, niin hyvin voisi talvehtia lumen alla.