tisdag 28 juli 2009

Åter hemma


Återigen efter en veckas kringflackande i grannlandet Danmark är det skönt att vara hemma igen. Lite rikare på upplevelser och mycket rikare på foto! Vi lyckades ta nästan 1000 bilder på de olika trädgårdarna vi besökte! Så det tar ett tag att gå igenom dessa och bestämma sig för vad som ska visas upp.

Denna gång var vi mest på Själland och på Fyn. Tyvärr råkade vi vara där mitt i den värsta semesterperioden, så folkmängden i de olika offentliga trädgårdarna var därefter och många av de sevärda privata hade semesterstängt. Synd! Jag tycker faktiskt mest om att gå runt i folks privata trädgårdar. Det Danske Haveselskab http://www.haven.dk/ (se Åbne haven) har en diger lunta över sådana besöksmål på olika håll i landet.

Nå men... vi tog i alla fall en titt på 3-5 ställen per dag. En dag när det regnade hade vi en ren plantskole-dag, vi hann med 5 plantskolor då. Visst stack vi in i olika plantskolor även under de andra dagarna om vi råkade passera en som såg intressant ut.

Resan började med en snabbtitt på Helsingör i jakt på en kro att äta i. Vi råkade på underbara, smala gränder med gamla hus och en massa stockrosor!
Tänk på att klicka på bilderna så ser du bättre!

Nästa anhalt var Flynderupgård Museet nära Helsingör, som tyvärr, trots annons i tidningen, ändå var stängt på måndagar. Vi tittade lite på omgivningen och den pågående lapptäcksutställningen skulle klart ha varit av intresse. En annan gång då...


Sedan åkte vi till hotellet för att installera oss. Vi bodde på Bymose Hegn Hotel i Helsinge, egentligen ett kurscenter. Helt OK ställe, trots att det var stort och modernt, vi föredrar ju små mysiga ställen annars. Frukosten var också OK med vackra blomsterarrangemang på borden!Nästa dag begav vi oss till Sorø Akademi, som genom tiderna använts som namn på forskningsinstitut med anknytning till Sorø Klosters tidigare verksamhet. En stor, vacker park med gamla, ovanliga träd och en fin samling trädstora fuchsior.


En av de få privata trädgårdar som var öppen var Alstedgårdhaven, en hela 15.000 kvm stor lantgårdsträdgård med en trevlig, konstnärlig ägarinna som målar tavlor och gör hantverk. Parken hade massor med stora, gamla träd och fina gräsmattor, ett vackert grönsaksland och olika sorters planteringar. Man hade redan gjort en hel del med planteringarna, men arbetet fortsätter.Nästa ställe var Birkegårdens Haver i Ruds-Vedby. En stor, offentlig trädgård med olika sorters "haver": en japanskinspirerad have på 10.000 kvm, en dansk/engelsk have på 7.000 kvm, en något mindre prärie- och klosterhave samt café och butik. Mycket välskött och imponerande!
Meditationsträdgården i den japanska delen

De "nagelsaxklippta" buxbomsbollarna fanns lite varstans i den japanska delen

Rolig pilkonst hade placerats på enehäcken mot den torra delen. Haren fick brådis att pila iväg!

Damm med gräsplanteringar i den dansk/engelska delen

Klocka gjord av buxbomhäckar och sommarbegonior! Den visade samma tid i ur och skur!

Nästa dag körde vi över den imponerande Stora Bält-bron (på danska: Storebæltsbroen) till Fyn. Den är en motor- och järnvägsförbindelse över Stora Bält mellan Fyn i väst och Själland i öst. Bron öppnades för trafik i juni 1998 och består av en mycket stor hängbro för vägtrafik, "Östbron", en låg väg- och järnvägsbro i väster, "Västbron", samt en järnvägstunnel under östra delen av Stora Bält.
Den är 6790 meter lång med 1624 meters spännvidd och är världens näst längsta hängbro. På brons högsta punkt ligger vägbanan 70 meter över vattenytan och pylonerna som bär kablarna som håller upp bron är 254 meter höga.

På Fyn åkte vi först till Egeskov Slott. Vädret var inte det bästa, men vi sprang runt mellan regnskurarna så mycket vi orkade.
Det fanns mycket att se, redan vid entréen hälsade vackra urnor välkomna.

Spikraka alléer med höga häckar eller rader med klippta lindar ledde fram

Själva slottet är en riktig medelstidsriddardröm

Där finns många sorters trädgårdar, här den vita trädgården framför caféet

Stora rabatter med sommarblommor och vackra grönsaker finns också

Den engelska rosenträdgården är riktig magnifik

Påfåglar strövar fritt bland rabatterna och är inte alls blyga av sig. Här ses Fru Påfågel med två kycklingar.

Ett Dockhus finns där också, med många minutiöst uppbyggda dockskåp eller som här, prinsessor!

Den stora, runda labyrinten mitt i paradgräsmattan kantas av en plantering med mörka stäppsalvior och dito liljor, liljesorten heter 'Dimention'.


Hungrig blir man ju av allt springandet så emellanåt behöver men söka upp en mysig kro. Här är smårätter till lunch med lokalt öl hos Kværndrup Kro.


En ganska snabb titt eftersom det regnade ymnigt, på Fyns Botanisk Have avslutade dagen. Men där finns en välförsedd plantskola så man måste ju åtminstone kolla. De hade bl.a. massor av liljor i blom till till salu. Sorten här heter 'Fuego Crown'.
Resan fortsätter med de resterande dagarna allt eftersom jag hinner med!

3 kommentarer:

Lillianna sa...

Åhh, vilken underbar resa!! Ser fram emot att få läsa fortsättningen!
/Lillianna

Marjattah sa...

Olipas mukava päästä kyytiin! Jänniä kuvia, kauniita näkymiä.

Tiina L. sa...

Toinen toistaan upeampia kuvia. Ihania ne puksipallukaiset ja uskomattoman taitavasti tehty se puksikellokin.

Salviat ja liljat yhdessä olivat myös jännät. Puhumattakaan satulinnasta ja sen upeasta heijastuksesta lampeen. Ja ne leikatut lehmukset! Myös japanilainen mietiskelynurkka oli rauhoittava ja majasteetillinen.

Oi niin paljon upeita kuvia, että täytyy kohta katsoa ne uudelleen.