fredag 3 juli 2009

Knoppen slår ut

Det är roligt att följa en knopps utveckling, särskilt om det är frågan om en vallmo! De har ju så vackra knoppar. De sväller, kastar av skyddskjolarna, rätar upp sig och till slut slår ut i full blom! Härligt skådespel!
Här en hallonrosa pionvallmo på gång att öppna sig och har en mindre knopp i beredskap

Och äntligen utslagen i hela sin härlighet!

En annan tjusig vallmo är denna ljuslila skönhet. Fröna har jag fått från en skånsk nätvän, Anette, för många år sedan. Det är underbart vad denna sort håller färgen bra, varje år har jag lyckats få rätt färg!

Sedan har jag en frösådd tistel som skulle ha vita blommor. Nej, inte odlar jag tistlar annars än om det är något ovanligt med dem! Så jag har väntat och väntat och nu, till slut, har den första blomman slagit ut! Och den ÄR vit!! Själva växten är också imponerande i sin gråblåa taggighet!


Denna mörkbladiga hortensia har jag fått av en dansk trädgårdsamatör och den har jag också väntat på. Den skulle få blåa blommor om man gav den järnskrot till rötterna. Sagt o gjort, den "tuggar" på ett trassel av gammalt armeringsjärn, men inte tycks den bli blå för det! Men vacker ändå. Får väl köpa Hortensia Blå till den... Klart det skulle dyka upp en frösådd kompisväxt i passande färg och placera sig intill den!

3 kommentarer:

Soili sa...

Sulla näitä hienoja kasveja riittää - pioniunikoita pitäisi harrastaa minunkin paljon enemmän. Olen tehnyt sen virheen, että olen esikasvattanut ja vasta ajan mittaan tajusin, ettei se tykkää siirtämisestä. Valkoinen ohdake onkin erikoinen ja hieno. Tummalehtistä hortensiaa en ole nähnytkään tähän mennessä.

Sylvia sa...

Bladen är mörka bara som unga, senare blir de mer eller mindre gröna, som du kan se lägre ner på plantan.

Lily of the valley sa...

Vallmon är underbara! Den mörkbladiga hortensian ser spännande ut. Har aldrig sett en sådan innan.
Kram Lily