Jag tar en ny rubrik så att reseberättelsen inte blir sååå lååång.
Klicka för större bilder!
Följande dag fortsatte regnandet såg det ut som på morgonen (men sedan blev det sol ändå!), så vi bankade in ett antal plantskolor i GPS:en och gav oss iväg.
Det ligger en alldeles utmärkt plantskola strax intill hotellet i Helsinge så vi började förstås där. Barkholt Planteskole heter den.
Man har snyggt och välvårdat med en hel del rosor, vintergrönt och perenner samt lövfällande buskar och träd. Kanske inte någon samlarplantskola, utan mer för "vanliga människor", men man kan hitta en del roligt ändå, som lite ovanligare barrväxter och krukodlade mangold i häftiga färger. De senare hade använts till sommarkrukor tillsammans med andra sommarblommor, inte som grönsak. I krukan finns bl.a. kängurutass och Lyckliga Lotta samt murgröna, förutom mangold 'Bright Lights'.
Vintergröna växter och buskar
Sedan åkte vi vidare till Hørsholm Planteskole, som är världens äldsta plantskola, grundad 1787 och etablerad i samarbete med dåvarande Hirsholm Slott. Fram till 1867 var plantskolan en statlig verksamhet, där man i första hand producerade skogsplantor för de danska skogarna. Sedan kom plantskolan i privata händer och produktionen blev mer och mer baserad på prydnadsbuskar och -träd särskilt de städsegröna. Man flyttade 1956 plantskolan en bit bort då den gamla jorden helt enkelt hade blivit utsugen under årens lopp. Den nuvarande ägaren är den tredje generationens plantskoleman här!
Nästa etapp var Overdam Planteskole i Hørsholm. Denna är en grässpecialist med hundratalet grässorter i sortimentet! Förutom gräs har man lite perenner och buskar också. Plantskolan är grundad 1943 och har en uppvuxen visningsträdgård på 600 kvm samt många stora träd och buskar runt omkring på det 14000 kvadratmeter stora området. Man har stora odlingar på andra sidan vägen, man får gärna gå där och titta och kanske ta en promenad till den närbelägna sjön bakom skogen.
Oversigt på Overdam
En annan översikt med slöjgran och gräs
Zebragräs
Vippa
Buskar mm
Sedan kurvade vi in på gården hos Aldershvile Planteskole i Bagsværd. De har en stor sortering av "allt", men särskilt ska en hängiven Trädgårdsamatör nämna deras fantastiska sortiment av buskar och vintergröna växter, bland dem många mycket ovanliga. Man har också 400 sorters rosor, massor med rododendron, perenner, lökväxter, klematis och över 80 sorters japanska lönnar!
En mycket välvårdad plantskola där allting är väl skyltat och det är lätt att hitta.
Rosavdelningen
Vintergrönt
Läckra granar mm
Träd och buskar i långa rader
Snittmispel med färgglada blad, Photinia x fraseri 'Little Red Robin'
Brödgran eller apträd, eller som danskarna så träffande benämner den, apskräckträd, Araucaria araucana
Sedan rastade vi på Sophienholm vid Bagsvärd Sö. Sophienholm byggdes 1768 av generalpostdirektör Theodorus Holm och hans hustru Sophie Holm på en lantegendom avstyckad från Frederiksdal slott.
Idag tillhör den staden och där finns konstgalleri med utställningar, cafe med fin utsikt över sjön och en park med bl.a. kinesiska statyer. Man kan även ta sig dit sjöledes, en turbåt kör runt hela dagarna och lägger till här.
Nästa plantskola vi besökte är Planteoasen. Den är, som namnet antyder, en riktig oas för växtälskare i centrala Ballerup. Planteoasen ägs av Finn och Berit, som har haft den sedan 1995, då de startade den från grunden. Som i många andra danska plantskolor ska det förstås finnas huskatter här: Brune och Sorte samt hunden Tulle, de är en del av stämningen när de strövar runt bland kunderna och hälsar välkommen.
Sortimentet består bland annat av perenner, rumsväxter, sommarblommor, granitfigurer, frö och lök, tillbehör och presentartiklar. Perennerna var anordnade efter blomfärg, dessutom hade man en mycket bra sortering av vintergrönt och surjordsväxter, även ovanliga. En liten visningsträdgård finns också.
Brokbladig skäggbuske, Caryopteris 'Summer Sorbet'
Nästa anhalt var Ballerup Museum, som ligger i byn Pederstrup nära Ballerup. Omkring år 1800 låg det 7 gårdar i Pederstrup. I dag består Pederstrup av privathus samt fyra gårdar där museet är beläget. Gamla gårdsplanteringar med stora träd och en liten örtagård finns också.
Sedan åkte vi till Lavendelhaven, som har ett sortiment av träd, buskar, perenner, samt presentartiklar. Och så lavendel, förstås. Ångrar att jag inte köpte de ovanliga, underbara hortensiorna i alla fall, men jag har ju egentligen inte plats... Jag avundas danskarna för deras magnifika hortensiahäckar, inte så lätt att åstadskomma här hos oss, tyvärr. Den lata gårdshunden, en vacker Rhodesian ridgeback, gittes inte masa sig upp från ingången utan vi fick kliva över henne! Men sedan ville hon i alla fall "presentera" visningsträdgården och växthuset för oss.
Dagen avslutades med en läcker middag i Ramløse Kro utanför Helsinge. Alldeles för stora portioner, men gott...
Jag fortsätter med de sista dagarna senare!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar