söndag 9 augusti 2009

Det blommar...

... så vackert på alla håll och kanter! Efter allt regn har blommorna kvicknat till nu när det blev varmt och soligt - men idag har vi moln igen...

Jag har gjort tappra försök att mästra ogräset som verkligen har fått sin chans i regnet när man inte har kunnat rensa! Det är sällan jag sett så frodiga häxörter (Circaea alpina), det värsta ogräset här hos mig! Den finns överallt, hur mycket jag än försöker plocka, för den har massor med tunna, vita rötter som lätt går av och minsta lilla rotbit blir till en ny växt på nolltid!! Vissa använder växten som marktäckare och den kan verkligen snabbt täcka stora arealer, men man får tänka på att om den en gång har kommit in blir man aldrig av med den sedan! Till mig har den liftat som en pytteliten rotbit med någon annan växt som jag har fått av någon... gggrrrr!!!

Men det finns annat som blommar...Glada klättrare, som denna fjäderstjärnvinda, Ipomoea quamoclit, trivs tydligen också bra i regnet.

Det gör också släktingen spanska flaggan, Ipomoea lobata. Den har klättrat minst 3 m upp till toppen av blodplommonet! Och blommar gör den, oavbrutet!

Hela trädgården doftar honung när denna klematis blommar! Blommorna är små men de är många och rankan klättrar uppe i toppen på äppelträdet och täcker över allt den kommer åt!
Clematis triternata 'Rubromarginata'

De småblommiga klematissorterna verkar inte bry sig om regnet, medan de storblommiga blir fula så fort regndropparna träffar dem. Den tidigare visade 'Aljonushka' bara fortsätter. Nu har även 'Kaiu' med små, söta vita klockor börjat blomma.

Även den vinröda C. viticella 'Purpurea Plena Elegans' är regntålig trots mångdubbla kjolar. Här ihop med C.v. 'Royal Purple'.

Vita och nästan vita blommare just nu är den sirliga blomsterkörveln Orlaya grandiflora.

Av den dubbla lejongap-mixen, som jag förut visade en vinröd variant av, har nu resulterat i en ljuvlig krämvit sort! Det var den jag väntade på!

Sammetshortensian med vita kantblommor och blå mitt har sammetsaktiga blad!

Denna pelargon köpte jag i Danmark! P. splendid 'Violaceum' lär den heta.

Jag har också på våren fådda "blåa" pelargoner, som enligt mitt tycke snarare är anilinlila än blåa. Men det närmar sig, kanske har vi snart riktigt blåa pelargoner!
'Blue Wonder'

'Arctic Blue'


Och sist men inte minst, en flerårig, riktigt vinröd stockros!

1 kommentar:

Vallaton mummeli sa...

Löysinpäs ihan itse kuvan yhteen kasvaneista Clematis 'Royal Purple' ja C. 'Purpurea Plena Elegans'ista. Tuolla omassa blogissani huomasin vasta äsken, että sinulla varmaan on kuva niistä.