söndag 23 augusti 2009

Höstkrukor

Jag har glatt experimenterat med höstkrukor, när jag kunde konstatera att det inte var mycket liv i sommarens skapelser!

Just nu erbjuds det vackra, frodiga krysantemer i plantskolorna, vackra grässorter med utvecklade vippor och olika sorter av ljung och andra små, vedartade växter. De senare är dessutom ofta vinterhärdiga, så man kan få glädje av dem även sedan de gjort sitt i höstkrukan om man planterar dem i trädgården.

Jag har gjort en surjordsplantering med fleråriga växter i mjuka färger i en stor, vid kruka.
Den innehåller två sorters vitblommande ljungväxter: klockljung, Erica tetralix ’Alba’ till höger och irländsk ljung Daboecia cantabrica ’Alba’ till vänster.
Dessa får sällskap av en tranbärsplanta, Vaccinium oxycoccos, med bär på gång. Den hänger ner från kanten.
En ny, lågväxande zebragrässort, Miscanthus sinensis 'Little Zebra' reser sig i bakgrunden.
Det hela får lite färg av låga, azaleablommande lejongap, ’Twinny Yellow Shades’, som ibland kan förekomma i handeln. Den tål ganska låga temperaturer och kan ibland t o m övervintra i varma lägen.
Några vackra stenar kan placeras i kanten för att dölja jorden!

Krukan på trappan är en samplantering med olika krysantemer, både normalstora och mini-sådana. Färgskalan är hållen i vinrött och rosa. Även de låga lejongapen som jag placerade som utfyllnad i bakkanten är vinröda. Man kunde lika väl använt enbart olika sorters krysantemer.

Den andra krukan med krysantemer i vitt och limegrönt innehåller bara ett rufsigt starrgräs, Carex elata ‘Aurea’, i kanten. Att så enkelt kan vara så vackert.

För att hålla oss till krysantemer: en s.k. ”bollkryss” behöver inte alls stå ensam i sin kruka!
Här har jag gjort en samplantering i en urna av en ljuvligt ljusrosa bollkrysantem och rosenplister, Lamium maculatum ’Shell Pink’ samt en liten planta av alunrot, Heuchera ’Mahogany’. Bakom den kompletterar en ännu icke-blommande ljusrosa höstaster.

Buskveronika, Hebe × andersonii, som ofta säljs bara som ”veronika”, är en höstblommande växt med halvt vedartade stjälkar och blanka, vackra blad, även brokbladiga sorter finns, som ’Variegata’. Den finns att köpa med blommor i olika rosa och blåvioletta nyanser samt vita. Den mörkt violetta sorten i min urna heter ’Patty's Purple’, men ofta står det inga sortnamn på dem.
Den sällskapar här med astrar av olika slag, men alla är mer eller mindre blåvioletta.

3 kommentarer:

Thorins Trädgård sa...

Hallå Sylvia, första arrangemanget hamnar på favoritlistan.

Ha det bra, nu ska jag ut och gräva ner min nyinköpta magnolia. (halva priset - superbra)

Marit

Inkivääri sa...

Voi mitä ihania syysistutuksia olet jo tehnyt!

Med fingrarna i (j)orden sa...

Nu blir jag sugen att byta ut mitt också. Höstkrukorna brukar hålla sig fina så länge.
Eva