lördag 15 augusti 2009

Trött...

... men lycklig! Nyligen hemkommen från en pressresa hos många odlare och växtgrossister i Skåne. Huvudet är fullt av idéer för nya växtkompositioner!
Mest väntar jag nu på att få sätta igång med att "bygga" höstglädjekrukor med dessa fantastiska växter som tål lite frost!

Man har ett helt gäng nya penséer på gång, i första hand tycks det bli småpenséer, till vårens första blomurnor! Min favorit blev denna lilla lavendelfärgade 'Rocky Lavender Blush'.

Men även vårens nya sommarblomme-kombinationer hägrar vid horisonten! Det är där det ska komma mest nytt, det finns en hel del nya sommarblommor på gång till nästa vår!
Här den ljuvliga hängpelargonen P. peltatum 'Snow Cascade', som jag blev helt såld på!

Nya krukväxter börjar det droppa in i handeln nu när folk kommer hem från semestern och upptäcker att det behövs nytt på fönsterbrädan! Här ett par smakprov på vad som komma skall!
Det är ju dags för läckra krysantemer! Man kan ha dem som uteväxter i urnor och krukor nu innan frosten kommer, senare inne på fönsterbrädan.
Här i förgrunden ses den tvåfärgade 'Little Rock' och den ambragula läckerbiten 'San Jose'.

Jag blev förtjust i rembuske, Homalocladium platycladum 'Twiggy'. Den är en ny sort av en gammal klassisk krukväxt, ser ut som en förvuxen julkaktus med blad på men utan blommor! Den kommer ursprungligen från Salomonöarna.

Läcker är också en ny sorts liten parasollsäv, Cyperus cyperoides 'Zumula'. Inte så storvuxen som släktingarna, kanske 40 cm hög. Troligen kräver den ändå hög luftfuktighet för att trivas.

För några år sedan presenterades en nyhet bland blommande krukväxter, Calandiva. Den är en dubbelblommande släkting till den mer välkända, enkelblommande vårelden eller höstglöden, kärt barn har många namn! Den byter tydligen namn beroende på om den säljs på våren eller på hösten!
Denna nya, läckra sort heter 'Lemon', ljuvligt ljusgul med liiite mörkare, citrongul mitt.

3 kommentarer:

Inkivääri sa...

Kauniita kukkia ja kuvia niistä. Cascadepelargonit ovat parhaita parvekelaatikkoon ikkunan alle - täällä maalla joudun niitä oikein vähän metsästämään kun ei saa joka paikasta. Nyt löytyi paikka, jossa luvattiin, että niitä on heillä joka kesä eikä matkaakaan ole kuin 50 km8)

Thorins Trädgård sa...

Hej Sylvia, den sista växten var ju fantastisk! Vad kul att du får ta del av så många nyheter, det måste vara inspirerande!!

/Marit

Sylvia sa...

Ja, det är underbart att gå på mässor och visningar och få se det allra senaste! Man blir sååå inspirerad!