För mig är den första primören på våren en härlig tallrik nässelplättar!! Då känns det att våren verkligen har kommit! Idag har det också varit varmt och lätt soldisigt här hos oss, så det var en fröjd att gå och plocka av de späda nässlorna.
Först måste man rensa dom från fjolårets grässtrån och annat skräp, dela i mindre bitar och så ge ett hastigt uppkok. Efter att de har runnit av väl i durkslag, blandar man dem med en vanlig plättsmet. Dags att grädda plättar i smör i den gamla, röda plättlaggen!
När de är färdiga njuts de som middagsmat med mjukrört smör eller med lingonsylt och så dricker man förstås mjölk till!
Här ses nässelplättar i sned hög, som ett Pisa-torn!
Middagen är serverad!
Plättar med vårblommor i kvällssolens sken
torsdag 29 april 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
8 kommentarer:
Mmmm gott! =)
Åh, de ser helt fantastiska ut. Önskar att jag hade varit där!!! Mmm ... nu blev jag ju hungrig :o)
Natti!
//Linda
Ser gott ut! Egentligen så skulle du fått kommentaren nedan, fast detvar ju inte en renodlad trädgårdsblogg du har, men du får mina rader i allafall! (ler)
Kanske ingen vits, men jag försöker igen! (ler)
Vadå kanske "vän av ordning" undrar?
Jo, att "flörta" lite med de tuffa och ibland hårdnackade men underbara trädgårdbloggarna!
En härlig jordnära grupp människor som man inte kan lura in på sin blogg hur som helst, att sedan locka till en kommentar kan vara en omöjlighet!
Fast de gånger, det fungerat, så brukar ljuv musik uppstå och en härlig symbiös mellan klorofyll och galenskap uppstår!
Ibland får jag uppmuntrande kommentar typ "Tack, fin blogg, men inget för mig" eller "det var det fräckaste, fy, vet hut vilken hemsk blogg", ja, det är inte lät att vara människa inte, Kalla sig Vikingahövding på sin blogg och gilla växter och påta i jorden kanske en omöjlighet, men jag försöker förena det omöjliga!
Sitter idag och tittar och njuter av alla fina "växt/trädgårdbloggar" som finns, skriver en rad på en del som din, där jag riktigt känner doften av vår, liv och livsbejakande!
Ja, som sagt, en slags hälsning ifrån en som kallar sig Ulv Röde!
PS:Ibland när det är fest så äter jag tulpaner!
Hehe, äter du tulpaner??? Och de som är så vackra där de står och blommar, som de gör för fullt hos mig nu!
Hej igen Sylvia!
Det finns så många plättrecept och dina ser så härligt fluffiga ut. Du har inte lust att lägga ut receptet som just du använt och berätta hur mycket nässlor som ska vara i (flirt, flirt)? Det ser så himelskt gott ut!!!
Hoppas allt är bra och att himlen är gladare där du bor!
//Linda
Jag kör med "mammas gamla" som även fungerar bra utan nässlor:
3 ägg
1 tsk socker
2 tsk salt
1 liter mjölk
2 dl vatten
1/2 - 1 dl smält smör
4 1/2 dl vetemjöl
Smör till gräddning.
Mängden nässlor kan variera efter tillgång, men jag brukar ha ca 2 dl förvällda, hackade nässlor.
Vispa ägg + socker pösigt, blanda i de andra ingredienserna och låt stå opch svälla ca. 1 timme. Grädda i smör i plättlägg.
Tusen tack! Ska bli spännande att testa. Fick en tanke. En variant till hallonsäsongen. Undrar hur det blir om man blandar i hallon och små bitar av mörk choklad. Hm ... det får nog bli plättar till lunch!
Solsken
//Linda
Du kan ju testa! Själv brukar jag ibland riva äpplen i smeten och grädda appelplättar!
Skicka en kommentar